Vad är avfall?
Vi pratar om avfall, men vad räknar man egentligen in i det ordet? I miljöbalken, som är en miljölagstiftning för en hållbar utveckling, står det så här:
”Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig att göra sig av med.”
Avfallet, alltså det vi slänger, kan både vara ett problem och en tillgång. Alla farliga ämnen som finns i de saker du har köpt finns ju kvar i det du sen slänger. Och om du köper en påse chips och äter upp dem så ansvarar du också för chipspåsen. Du köpte ju inte bara chipsen utan även påsen de låg i. Och påsen är inte speciellt miljövänlig.
Därför är det viktigt att avfall tas om hand på ett bra sätt. Annars kan det skada både människor och miljön. Men kom ihåg att det mesta av de värdefulla ämnen som finns i det du köpte en gång, också finns i avfallet. Därför kan avfall också ses som en viktig resurs.
I vardagligt språk kallar vi avfall för sopor – det vi inte längre behöver eller vill ha kvar.
Vad innebär det att förebygga avfall?
Att förebygga avfall innebär att vi minskar mängden saker vi kastar och därmed också halten av farliga ämnen som vi slänger. För att lyckas med det måste vi förändra vårt beteende och i förlängningen även andras.

Det kan handla om att

  • se över hur och vad vi köper
  • se till att de saker vi köper håller längre
  • se till att kasta färre saker
  • Välja bort produkter med dålig kvalitet.

Att förebygga avfall är därför viktigt både för de som producerar produkter, exempelvis företag, men också för dig som köper dem. Genom att kasta färre saker så hjälper du till att skapa en bättre miljö och en hållbar utveckling inför framtiden.

Du kan bidra genom att tänka på vad och hur du handlar. Då kan du minska både mängden saker du kastar och halten av farliga ämnen i det du kastar.
Vad innebär det att förebygga avfall?
De som producerar en produkt, till exempel företaget som gör din mobiltelefon, kan också minska både avfall och halten av farliga ämnen i produkten. De behöver då se över produktens hela livscykel – från hur och vad tillverkningen av en ny mobiltelefon påverkar till att producera den och se till att alla delar i den kan återvinnas när den är utsliten. Så gott som allt material i en mobiltelefon kan användas igen men det bästa för miljön är att använda telefonen så länge som möjligt. När den är helt slut ska den lämnas in till återvinning.

Miljön vinner på om vi minskar mängden avfall. Vi får till exempel lägre energibehov, bryter inte ner jordens resurser lika mycket och minskar dessutom utsläppet av växthusgaser.

Om vi låter bli att köpa och kasta saker som innehåller gifter så hjälper vi dessutom till med att minska giftspridningen i vårt samhälle. Det är nämligen enklare att återföra saker vi slänger till kretsloppet om de inte innehåller gifter.
Viktigt!
Att förebygga avfall och sopsortering är inte samma sak. För när du sopsorterar minskar du inte mängden avfall – men det leder ändå till fördelar för miljön eftersom avfallet kan återvinnas.
Vad är återanvändning?
Att återanvända prylar har varit en självklarhet – det är långt ifrån något nytt. Men tidigare var det en nödvändighet. Idag är det något vi gör mer och mer för att vi vill och bryr oss om vår natur.

Tänk dig att du köper en systemkamera som du efter några år tröttnar på eller inte längre använder. Istället för att lämna den till återvinning kan du sälja eller ge bort den så att någon annan får användning av den. Det är återanvändning.

Det kan också handla om att ta delar av saker som du inte längre använder och helt enkelt skapa något nytt av dem. En serveringsbricka kan bli ovansidan på ett bord, en gammal förpackning kan kläs in i ett fint papper och bli ett smyckeskrin och en använd flaska kan bli en ljusstake osv.
Viktigt!
Återanvändning och återvinning är inte samma sak. Återanvändning innebär att en sak används på ett annat sätt eller att någon annan använder det istället för dig. Medan återvinning innebär att man samlar in saker, till exempel läskburkar, som processas och omvandlas till material som sen kan användas för att tillverka nya burkar.
Vad kan du göra?
Ibland kanske det inte känns så, men det spelar stor roll vad du och dina kompisar väljer att göra för att ta hand om vår miljö – både i stort och i smått. Det kan handla om allt ifrån att köpa en hudkräm istället för fyra eller minska mängden schampo du använder, till att byta till torrschampo. Eller bjuda in till en klädbytardag för att skaffa nya kläder och göra dig av med gamla. Du kan också frysa in mat istället för att kasta den, äta vegetariskt någon gång i veckan och köpa mjölk som har bäst-före-datum redan imorgon.

Använd din fantasi och var uppfinningsrik! Prata med dina kompisar och fråga vad de gör för att återanvända saker och minska sitt avfall.

Varje liten sak du förändrar påverkar helheten – glöm inte det.
Tre enkla tips som gör skillnad för miljön
Använd torrschampo istället för att tvätta håret ofta
Ät mer vegetariskt
Använd menskopp istället för tampong eller binda